Lemon cupcakes
Składniki (12 babeczek):
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 3.4 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z całej cytryny
Krem truskawkowy:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 6 truskawek
- cukier puder
Przygotowujemy 3 miski. W pierwszej łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, w drugiej ucieramy masło z cukrem (pamiętając aby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze). Natomiast w 3 naczyniu mieszamy mleko z jajkami do momentu połączenia składników. Następnie do miski z utartym masłem dodajemy na przemian mleko oraz mąkę i stopniowo miksujemy. Na koniec wlewamy sok z cytryny i łączymy wszystkie składniki. Masę przelewamy do papilotek umieszczonych w formie (3/4 wysokości), wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i czekamy około 20 minut.
Studzimy.
Truskawki blenderujemy, śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy mascarpone i cukier (według uznania), następnie mus z truskawek i cały czas miksujemy (uważając aby nasza masa się nie zważyła) WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ MOCNO SCHŁODZONE.
Naszą masę wkładamy do lodówki. Gdy babeczki ostygną zabieramy się do dekorowania.
Smacznego!
Przygotowujemy 3 miski. W pierwszej łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, w drugiej ucieramy masło z cukrem (pamiętając aby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze). Natomiast w 3 naczyniu mieszamy mleko z jajkami do momentu połączenia składników. Następnie do miski z utartym masłem dodajemy na przemian mleko oraz mąkę i stopniowo miksujemy. Na koniec wlewamy sok z cytryny i łączymy wszystkie składniki. Masę przelewamy do papilotek umieszczonych w formie (3/4 wysokości), wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i czekamy około 20 minut.
Studzimy.
Truskawki blenderujemy, śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy mascarpone i cukier (według uznania), następnie mus z truskawek i cały czas miksujemy (uważając aby nasza masa się nie zważyła) WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ MOCNO SCHŁODZONE.
Naszą masę wkładamy do lodówki. Gdy babeczki ostygną zabieramy się do dekorowania.
Smacznego!
Prezentują się pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :>
Wow, sa śliczne! Uwielbiam takie cupcakes <3 :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Cudowne babeczki! :)
OdpowiedzUsuńZnakomicie się prezentują, a tan krem zdecydowanie musi być pyszny! <3
Ależ one śliczne! :)
OdpowiedzUsuń