poniedziałek, 20 lipca 2015

Mięsne pierożki dim sum.

Mięsne pierożki dim sum.


Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli

Farsz:
- 350 g mięsa wołowego mielonego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 100 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz

Składniki na ciasto zagniatamy przez około 4 minut do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Pieczarki myjemy, obieramy i szatkujemy na drobne kawałki, dodajemy do mięsa wraz z czosnkiem i przyprawiamy. Zagniatamy, następnie rozwałkowujemy ciasto na cienkie plastry, dzielimy na kwadraty 7x7 cm, farsz układamy na środku, zbieramy boki ciasta do środka i delikatnie sklejamy. Specjalny koszyczek do gotowania możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub warzywami np. marchewką, pieczarkami czy groszkiem. Pierożki układamy, zamykamy i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą. Gotujemy przez około 8 minut. 

Podajemy z sosem np. sojowym.


1 komentarz:

  1. Wyglądają cudownie! I przepis taki pod mój gust! Z chęcią wypróbuje. :)

    OdpowiedzUsuń