czwartek, 16 lipca 2015

JAK TO SIĘ ROBI - co zaczynamy gotować w zimnej a co w gorącej wodzie.

JAK TO SIĘ ROBI - co zaczynamy gotować w zimnej a co w gorącej wodzie.

Kierując się logiką, duże warzywa powinniśmy wrzucać do zimnej wody. 

Czemu?

Jeśli wrzucimy coś dużego do wrzątku, zewnętrzne warstwy ugotują się szybciej niż wewnętrzne np. buraki czy ziemniaki
Zielone warzywa - powinny być gotowane szybko dlatego wrzucamy je do wrzątku
Mięso - jeżeli chcemy zachować jego aromat, należy włożyć do wrzątku, natomiast jeżeli aromat ma przejść do płynu wkładamy je do zimnej wody tak jak w przypadku rosołu.
Jajka - w tym wypadku zależy co chcemy osiągnąć. zanurzając je we wrzącej wodzie, białko ugotuje się szybciej, dzięki czemu łatwiej możemy osiągnąć wymarzoną konsystencje żółtka.

0 komentarze:

Prześlij komentarz