Ruszamy z nowym działem na blogu.
Jak to się robi.
Olej vs masło
Ile razy każdy z nas usłyszał, aby dodać olej do masła, co pozwoli podgrzać je do wyższej temperatury?
Nic bardziej mylnego, masło przypala się ponieważ przypalają się zawarte w nim białka, jedynym sposobem na zwiększenie temperatury jest ich usunięcie.
Jak to zrobić?
1. Masło wrzucamy do rondelka, stawiamy na średnim ogniu, podgrzewamy aż powstała piana zacznie opadać.
2. Masło powinno przybrać postać brązowego płynu z białymi płatkami, kiedy zaczną brązowieć i przywierać do rondelka, należy szybko zdjąć z gazu, a najlepiej zanurzyć garnek w zimnej wodzie.
3. Teraz wystarczy przesączyć masło przez gęste sitko i gotowe. Uzyskaliśmy klarowane masło.
C. ciągle robi klarowane masło, sama już nie wiem, do czego go potem używa, ale robi bardzo często ;)
OdpowiedzUsuń