Gruzińskie bakłażany czyli bakłażan faszerowany pastą z orzechów.
Składniki (12 sztuk):
- 1 duży bakłażan
- szklanka orzechów włoskich
- 2 gałązki świeżej kolendry
- garść świeżej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 granatu
- ciepła woda
- sól
- pieprz
Bakłażana myjemy, kroimy na cienkie plasterki około 2-3 mm, solimy i odstawimy. Następnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy plastry po 2 minuty z każdej strony. W tym czasie robimy pastę. Orzechy, kolendrę, natkę i czosnek blenderujemy, dodajemy wodę, sól oraz pieprz i mieszamy. Ostygnięte i osuszone plastry smarujemy łyżeczką pasty i zawijamy.
Całość obsypujemy granatem i natką pietruszki.
genialna, nietuzinkowa przystawka :)
OdpowiedzUsuńA jaki smak!
Usuńdomyślam się, że niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, polecam
Usuń