Najlepsza tarta na słono. Botwinka!
Przepis znaleziony w gazecie "Moje Gotowanie"
Składniki:
Farsz:
- pęczek botwinki
- 2 czerwone cebule
- tymianek
- 80 ml śmietany
- 2 jajka
- ser kozi miękki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1/4 octu balsamicznego
- sól
- gałka muszkatołowa
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1/4 szklanki zimnej wody
- sól
- tymianek
Na
początek wyrabiamy ciasto na tartę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
schłodzone masło, tymianek, sól i zagniatamy. Następnie dolewamy wodę,
znowu zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
W
tym czasie myjemy i kroimy botwinkę na duże kawałki, zalewamy zimną
wodą i zagotowujemy. Gotujemy 20 minut, przelewamy przez sitko i
chłodzimy.
Ciasto wyjmujemy
z lodówki, rozwałkowujemy, układamy na blaszce i wstawiamy do
rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy do momentu zarumienienia
(możemy obciążyć tartę za pomocą warzyw strączkowych).
W
kolejnym etapie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy, podsmażamy
kolejno cebulę pokrojoną w kostkę, botwinkę, dodajemy cukier, tymianek i
sól. Dolewamy octu balsamicznego i gotujemy do momentu zredukowania.
Farsz
wykładamy na tartę, układamy kawałki sera koziego, zalewamy
roztrzepanymi jajkami ze śmietaną i gałką muszkatołową oraz odrobiną
soli. Znowu wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
Pychotka ;-)
OdpowiedzUsuńMmm, musiała być pyszna! :)
OdpowiedzUsuń