czwartek, 4 czerwca 2015

Wypiekamy chleb śródziemnomorski.

Wypiekamy chleb śródziemnomorski.


 Składniki:
- 300g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 gałązki rozmarynu
- 60 ml oliwy

Drożdże rozpuszczamy w 100 ml letniej wody z dodatkiem cukry i odstawiamy. W tym czasie przesiewamy mąkę wraz z solą do miski. Wlewamy zaczyn drożdżowy, z gałązek rozmarynu odrywamy igiełki, 2/3 siekamy i dodajemy do ciasta. Zagniatamy przez około 10 minut, następnie odstawiamy na 1,5h, aby wyrosło. Po upływie czasu ciasto znowu zagniatamy, formujemy okrąg na blaszce z papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut, następnie smarujemy oliwą i obsypujemy resztką rozmarynu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (225 stopni) i pieczemy przez 15 minut.
Idealne z masłem lub domową pastą.


0 komentarze:

Prześlij komentarz