Miruna z domowymi frytkami.
Składniki (2 osoby) :
- 4 kawałki Miruny (może być mrożona)
- 6 sporych ziemniaków
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Rybę rozmrażamy kilka godzin wcześniej. Robimy marynatę z sosu sojowego, miodu, cytryny i oliwy, następnie zalewamy rybę i odstawiamy na minimum 30 minut ( jak mamy czas to na dłużej). W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w półksiężyce i obtaczamy w soli, pieprzu, natce pietruszki oraz oleju. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy rybę oraz ziemniaki, pieczemy około 20, jeżeli frytki się nie zarumienią, wyjmujemy rybę i zostawiamy ziemniaki na kolejne minuty.
Podajemy z sałatką i cytryną
:) bardzo lubie mirune :)
OdpowiedzUsuń