czwartek, 5 marca 2015

Pasta z zielonej soczewicy.

Pasta z zielonej soczewicy.


Składniki:
- 1/2 szklanki soczewicy
- 3 marchewki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- garść natki pietruszki
- curry ( 1-2 łyżeczki)
- sól
- pieprz

Soczewice namaczamy przez 30 minut w zimnej wodzie, następnie gotujemy w proporcji 1:3 (soczewica : woda) około 30 minut. Marchewkę obieramy, tarkujemy na średnich oczkach i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy curry i smażymy dalej około 3 minut. Ugotowaną soczewicę wraz z marchewką, pietruszką i jogurtem wrzucamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Idealne do chleba.


5 komentarzy:

  1. i kolejny dowód na to, że wszystkie kupne pasty się nie umywają do takich domowych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaklepuję piętkę z pastą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko... masz cudne nazwisko :) w sensie -moj nauczyciel polskiego w liceum tak sie nazywal. -byl uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a pasta super. czesto robie i bardzo lubie :) chyba nawet nie umiescilam jeszcze przepisu na blogu.. ;/

    OdpowiedzUsuń