czwartek, 26 lutego 2015

Domowe curry czyli chińczyk w domu

Domowe curry czyli chińczyk w domu


Składniki (dla dwóch osób):
- 3/4 szklanki ryżu (np. parboiled)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1/2 kalafiora
- 2 łyżki curry
- 2 jajka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- ostra papryczka (ja dodałam w proszku)
- olej

Zaczynamy od wypłukania ryżu, około 4 razy w zimnej wodzie, a następnie ugotowania al dente w 2 szklankach wody. W tym czasie, na małej patelni, smażymy omlet z dodatkiem sosu sojowego i cukru. Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, marchewkę obieramy w paseczki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Ugotowany ryż odcedzamy, przelewamy zimna wodą i czekamy aż ostygnie (do chińskich potraw najlepiej używać ryżu przygotowanego dzień wcześniej). Na dużej patelni (najlepiej woku, ja niestety nie posiadam) rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule wraz z kalafiorem, podsmażamy parę minut, następnie dodajemy ryż, paprykę oraz marchewkę. Doprawiamy curry, solą i ostrą papryczką, całość podlewamy wodą (na oko) i smażmy przez około 8 minut ( aż ryż będzie miękki). Na koniec dodajemy pokrojony w paseczki omlet. 
Mieszamy i podajemy. 

Osobiście preferuję kalafiora w postaci al dente, jeżeli nie jesteście zwolennikami takiego przygotowywania tego warzywa, należy je podgotować przed dodaniem do ryżu.

2 komentarze:

  1. Wygląda doskonale ! Super pomysł na obiad albo ciepłą kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalafior! Wieki go nie jadłam!Poczęstuję się:)

    OdpowiedzUsuń