sobota, 4 października 2014

Tarta owocowa

Tarta owocowa



Składniki ciasto:
- 220 g mąki
- 90 g masła
- 25 g smalcu
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody

Masa:
- 1 1/2 banana
- 1 pomarańcz
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- 1 jabłko
- 1 żółtko

Masło oraz smalce kroimy w małe kosteczki, wrzucamy do mąki wraz z cukrem i wodą. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny, całość wlewamy do garnuszka, zagotowujemy i dodajemy miodu. Czekamy aż lekko zgęstnieje a następnie dodajemy zmiksowane banany. Czekamy aż masa ostygnie i dodajemy żółtko. Ciasto wykładamy na formie, widelcem robimy dziury i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) czekamy aż się zarumieni. Wyjmujemy, odstawiamy i wylewamy masę z bananów, pomarańczy i cytryny. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki jabłka. Znowu wstawiamy do piekarnika i czekamy aż całość się zapiecze ( minimum 30 minut).


3 komentarze:

  1. Jestem wielką fanką tart, ale takiej masy jeszcze nie próbowałam. Całość prezentuje się wybornie:)

    OdpowiedzUsuń