piątek, 19 września 2014

Uczę się robić sushi.

Uczę się robić sushi.

Składniki (2 rolki)
- 1/2 szklanki ryżu do sushi
- 250 ml wody
- sos do ryżu
- algi (nori)
- mata bambusowa
- sos sojowy

Futomaki
- paluszki krabowe
- ogórek
- awokado

Uramaki
- wędzony łosoś
- mango
- awokado
- biały sezam

Ryż płuczemy w zimnej wodzie, zmieniając ją do momentu uzyskania przejrzystej struktury. Następnie przerzucamy do garnka zalewamy 250 ml wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Po upływie czasu, garnek zdejmujemy z kuchenki i zostawiamy na kolejne 10 minut. Do ryżu dodajemy "sos do ryżu" (według instrukcji na opakowaniu, ja dodałam 5 łyżeczek) i delikatnie mieszamy, uważając żeby nie uszkodzić ziarenek. Czekamy aż ostygnie.

Uramaki
Bambusową matę owijamy folią spożywczą. Przygotowujemy garnek z zimną wodą w której moczymy dłonie przed nałożeniem ryżu (ziarna nie będą się wtedy przyklejać co ułatwi nam prace). Na macie układamy cienką warstwę ryżu wielkości płatów nori, następnie przykładamy ją matową stroną i lekko przyciskamy. U góry zostawiając brzegi kładziemy plasterki naszych składników. Zwijamy przy użyciu maty, dość mocno ściskając. Gotową rolkę obsypujemy sezamem. Kroimy ostrym nożem

Futomaki
Robimy w ten sam sposób ale zaczynamy od nori (połowa płatu), następnie ryż, paseczki awokado, ogórka i paluszków krabowych. Zwijamy. Kroimy ostrym nożem.



Share:

2 komentarze: