środa, 13 sierpnia 2014

Bakłażan w cieście francuskim

Bakłażan w cieście francuskim


Składniki:

- 1 bakłażan
- ser kozi w plastrach
- 2 pomidory
- ciasto francuskie
- sól
- słodka papryczka
- czosnek
- oliwa z oliwek
- oregano 
Bakłażana myjemy i kroimy w plastry. Wrzucamy do miski, dodajemy sól, słodką papryczkę, rozdrobiony czosnek i skrapiamy oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Na stolnicy umieszczamy 1/2 ciasta a następnie układamy plastry bakłażanów na nich ser, plasterek pomidora i znowu ser, wszystko w odstępie około 4 cm. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta, sklejamy tak aby powstały kwadraty, wycinamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy do uzyskania złocistego koloru.

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł na bakłażana. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! bakłażana w takiej postaci jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń