Tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 1 żółtko
- 125 g zimnego masła
- łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 250 g świeżego szpinaku
- mały słoiczek suszonych pomidorów
- 1 pierś z kurczaka
- sos sojowy
- słodka papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- garść startego żółtego sera
sól
Do miseczki przesypujemy mąkę, wrzucamy pokrojone masło oraz resztę składników. Szybko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta, wykładamy nim specjalną formę do tarty i znowu wkładamy do lodówki.
Pierś dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę, zalewamy sosem sojowym i posypujemy słodką papryką, odstawiamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i liście szpinaku. Smażymy do momentu wyparowania wody, solimy. Ciasto nakłuwamy i wkładamy do piekarnika (180) do zarumienienia.
Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka (żeby się zarumienił, dojdzie w piekarniku). Na upieczonym spodzie układamy szpinak, suszone pomidorki oraz kurczaka. Całość zalewamy dokładnie wymieszaną masą ( jajka, śmietana, mleko, ser oraz sól). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 30-40 minut.
wszystko ze szpinakiem musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńZgłodniałam wpatrując się w ekran;)
OdpowiedzUsuńW tej jednej tarcie połaćzyłaś wszystkie moje ulubione smaki :) Pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń