wtorek, 15 października 2013

Orientalny kurczak z warzywami.

Orientalny kurczak z warzywami.


Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- sól


Pierś dokładnie płuczemy i osuszamy kuchennym ręcznikiem. Kroimy w kosteczkę, obtaczamy w słodkiej papryce, imbirze, soli i mące ziemniaczanej. Kurczaka odstawiamy.
W tym czasie kroimy papryki oraz cebulę w paseczki. Na rozgrzanej patelni, na oliwie przesmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej arachidowy. Całość smażymy na dużym ogniu około 5 minut, po tym czasie całość zalewamy bulionem i sosem sojowym. Gdy sos zgęstnieje, potrawa jest gotowa do spożycia.
Jako dodatek polecam ryż dziki & parboiled.


1 komentarz: