czwartek, 7 marca 2013

Tarta z mango i krewetkami.

Tarta z mango i krewetkami.

Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- woda

Składniki na farsz:
- krewetki (najlepiej królewskie)
- 1 mango
- pomidorki koktajlowe
- 200 g mascarpone
- 2 jajka
- 150 g kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- świeża bazylia (ja użyłam suszonej)
- 1 ząbek czosnku


Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy masło, jajko i sól. Powoli zagniatamy dodając odrobinę wody ( nie długo) aż ciasto będzie gładkie. Wstawiamy do lodówki na minimum 1h. Następnie rozwałkowujemy i układamy na formie. Spód dziurkujemy. Znowu do lodówki i następnie do rozgrzanego piekarnika (180) na około 15 minut. 
Rozmrożone krewetki nacieramy czosnkiem, sola oraz oliwą i odkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę, w miseczce mieszamy mascarpone, jajka, śmietanę, sól i pieprz. Obieramy mango krojące je na 3 części, środkowa będzie zawierała pestkę, następnie odkrojony kawałek kładziemy skórka do deski i nacinamy miąższ w kostkę, skórkę odwijamy i powstaje nam "jeż" z którego wycinamy cząstki owocu. Ostygniętą tarte zalewamy sosem, układamy mango, krewetki oraz połówki pomidorów. Posypujemy bazylia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut.
Idealne na ciepło i na zimno.


Share:

3 komentarze: