piątek, 8 lutego 2013

Polędwiczki.

Polędwiczki
Przepis znalazła tutaj, zamieniłam szynkę parmeńska na boczek, można stosować zamiennie :)

Składniki na mięso::
- polędwica wieprzowa
- suszone pomidory
- 100 g sera gorgonzola
- około 4 plasterków wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- czosnek
- masło
Ewentualne dodatki:
- ziemniaki
- mix sałat + sos miodowo balsamiczny ( ocet balsamiczny, miód, oliwa z oliwek)


Z polędwiczki usuwamy włókna, kroimy w poprzek na około 1 cm paseczki i lekko rozbijamy. Przyprawiamy sola, pieprzem i czosnkiem. Układamy pomidorka, paseczek sera, zawijamy i obtaczamy boczkiem. Polędwiczki smarujemy oliwa z pomidorków i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 15 minut. Jeżeli chcemy zrobić pieczone ziemniaki jak na zdjęciu należy je pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć w oliwie oraz soli i wstawić wraz z mięsem do piekarnika.
 Z resztek gorgonzoli robimy sos, rozpuszczamy masło i dorzucamy ser.



0 komentarze:

Prześlij komentarz