Dziś makaron!
Składniki (2 osoby):
- 200 g makaron penne
- około 6 suszonych pomidorów
- 1 cukinia
- 5 cienkich plasterków boczku
- 4 garści świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
Boczek kroimy w drobniejsze plasterki i wrzucamy na patelnie (bez oleju). Smażymy aż tłuszcz się wytopi i ładnie zarumieni boczek, zdejmujemy. W garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojona w talarki cukinie, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, gdy będzie gotowa zdejmujemy. Teraz powtarzamy czynność ze szpinakiem, ale dodatkowo dodajemy ząbek czosnku. Gotowy makaron (al dente) odlewamy pozostawiając trochę wody, stawiamy na jeszcze ciepłym palniku i dodajemy wszystkie składniki, mieszamy, przyprawiamy i dodajemy nie wielkie ilości oliwy z suszonych pomidorków.
Całość posypujemy parmezanem.
Gotowe!
taki makaron to ja mogę jeść :)
OdpowiedzUsuńNo i tak wyglądają moje ulubione obiady :) Uwielbiam makaron.
OdpowiedzUsuńsame najpyszniejsze rzeczy w tym makaronie :)
OdpowiedzUsuńApetyczny obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne dodatki do tego makaronu, chętnie zjadłabym taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńGotuję to i tamto, wymyślam, ale pasta, szczególnie z takimi dodatkami jest zawsze najlepsza!:)
OdpowiedzUsuń