sobota, 9 lutego 2013

Dziś makaron!

Dziś makaron!

Składniki (2 osoby):
- 200 g makaron penne
- około 6 suszonych pomidorów
- 1 cukinia
- 5 cienkich plasterków boczku
- 4 garści świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oregano


Boczek kroimy w drobniejsze plasterki i wrzucamy na patelnie (bez oleju). Smażymy aż tłuszcz się wytopi i ładnie zarumieni boczek, zdejmujemy. W garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojona w talarki cukinie, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, gdy będzie gotowa zdejmujemy. Teraz powtarzamy czynność ze szpinakiem, ale dodatkowo dodajemy ząbek czosnku. Gotowy makaron (al dente) odlewamy pozostawiając trochę wody, stawiamy na jeszcze ciepłym palniku i dodajemy wszystkie składniki, mieszamy, przyprawiamy i dodajemy nie wielkie ilości oliwy z suszonych pomidorków.
 Całość posypujemy parmezanem.
Gotowe!


6 komentarzy:

  1. No i tak wyglądają moje ulubione obiady :) Uwielbiam makaron.

    OdpowiedzUsuń
  2. same najpyszniejsze rzeczy w tym makaronie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszne dodatki do tego makaronu, chętnie zjadłabym taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotuję to i tamto, wymyślam, ale pasta, szczególnie z takimi dodatkami jest zawsze najlepsza!:)

    OdpowiedzUsuń