wtorek, 19 czerwca 2012

Sos ostrygowy potrafi uratować.

Sos ostrygowy potrafi uratować.


Co się dzieje gdy w kuchni masz tylko schab i ryż? Wtedy gdzieś pomiędzy produktami ukryty jest sos ostrygowy za którym tak bardzo przepadam....obiad uratowany.

Składniki (2 porcje):
- 3 kawałki schabu
- sos ostrygowy
- 200g ryżu jaśminowego
- łyżeczka kurkumy
- 1 kostka bulionowa
- 2 i 1/2 szklanki wody
- olej

Kawałki schabu rozbijamy i kroimy na małe paseczki. Przekładamy do miseczki, zalewamy sosem ostrygowym i wstawiamy na noc do lodówki ewentualnie na 1/2 h jeśli nie mamy czasu. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i smażymy przez około 4 minuty. Następnie zalewamy wodą i wrzucamy kostkę. Gdy woda doprowadzi się do wrzenia, dodajemy kurkumę. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i smażymy, gdy ryż się ugotuje zostawiamy go jeszcze na chwilę, aby doszedł do siebie. I gotowe!
Wszystko tak łatwo brzmi a smakuje naprawdę rewelacyjnie, do tego proponuje zrobić swoją ulubioną surówkę.




2 komentarze:

  1. Takie danie samo się obroni.
    Ale dodatek sosu ostrygowego może uczynić je pełniejszym.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosu ostrygowego już dawno nie używałam. Nawet nie wiem czy go jeszcze mam gdzieś w spiżarce... Fajny pomysł z połączeniem smaku sosu i wieprzowiny oraz tych wszystkich przypraw. Podoba mi się!

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń