Sos ostrygowy potrafi uratować.
Co się dzieje gdy w kuchni masz tylko schab i ryż? Wtedy gdzieś pomiędzy produktami ukryty jest sos ostrygowy za którym tak bardzo przepadam....obiad uratowany.
Składniki (2 porcje):
- 3 kawałki schabu
- sos ostrygowy
- 200g ryżu jaśminowego
- łyżeczka kurkumy
- 1 kostka bulionowa
- 2 i 1/2 szklanki wody
- olej
Kawałki schabu rozbijamy i kroimy na małe paseczki. Przekładamy do miseczki, zalewamy sosem ostrygowym i wstawiamy na noc do lodówki ewentualnie na 1/2 h jeśli nie mamy czasu. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i smażymy przez około 4 minuty. Następnie zalewamy wodą i wrzucamy kostkę. Gdy woda doprowadzi się do wrzenia, dodajemy kurkumę. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i smażymy, gdy ryż się ugotuje zostawiamy go jeszcze na chwilę, aby doszedł do siebie. I gotowe!
Wszystko tak łatwo brzmi a smakuje naprawdę rewelacyjnie, do tego proponuje zrobić swoją ulubioną surówkę.
Takie danie samo się obroni.
OdpowiedzUsuńAle dodatek sosu ostrygowego może uczynić je pełniejszym.
Pysznie!
Sosu ostrygowego już dawno nie używałam. Nawet nie wiem czy go jeszcze mam gdzieś w spiżarce... Fajny pomysł z połączeniem smaku sosu i wieprzowiny oraz tych wszystkich przypraw. Podoba mi się!
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia,
Edith