Proste i pyszne pulpety w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 300g mięsa mielonego
- koncentratu pomidorowego
- 0,5l bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartek
-1 jajko
-sól
-pieprz
-cukier
Do miseczki przekładamy mięso. Dodajemy jajko, czosnek, sól, pieprz i bułkę tarta. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy nie duże kulki. W rondelku zagotowujemy bulion(może być z kostki) i łączymy z koncentratem Doprawiamy solą i spora ilością cukry. Do naszego sosu wrzucamy pulpeciki, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.
Smacznego!
Tak,pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam od dziecka.
A Ty mi przypomniałaś,że i u mnie czas je zrobić.
Pozdrawiam.
fajne:) smakowite :) a zsie chce zjesc .. zaraz ide buszowac po lodowce:)
OdpowiedzUsuńpozdrawim
Jestem ciekawa jakiego mięsa używasz do pulpetów, bo mi najbardziej smakują cielęco-wieprzowe. Robię je bardzo podobnie do Ciebie, z tym, że czasami zapiekam je w piekarniku i wtedy są lekko chrupiące na zewnątrz. Pycha!
OdpowiedzUsuńUdanego dnia!
Edith
Bardzo lubię. Szczególnie do makaronu. Pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pulpety w pomidorkowym sosie :-D
OdpowiedzUsuńPochwała prostoty. Sprawdzają się zawsze :)
OdpowiedzUsuń