piątek, 8 czerwca 2012

Faszerowana papryka.

Faszerowana papryka.


Kto dziś kibicuje? Macie jakieś ulubione przekąski które serwujecie w czasie meczy? Serdecznie polecam faszerowane oliwki z mięsem oraz gorąco zachęcam do glosowania na mój przepis Faszerowane oliwki. 
Życzę udanego weekendu :)
Składniki:
- 4 papryki
- 200g mięsa mielonego
- 1 cukinia
- 1/4 dużego kalafiora
- 3/4 szklanki ryżu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól
- chilli
- orzechy laskowe tarte
- mozzarella

Papryki myjemy, odcinamy górną część i usuwamy nasiona. Na patelni rozgrzewamy masło, zarumieniamy czosnek i dodajemy mięso (solimy). Ryż wraz z bulionem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W oddzielnym garnuszku gotujemy kalafiora tak aby byl lekko twardawy. Do mięsa dodajemy ryż, obraną i pokrojoną cukinię, kalafior i przyprawy w proporcjach jakie wam najbardziej odpowiadają (ja dałam sporo chilli). Nasze papryki układamy na blaszce na papierze do pieczenia, posypujemy mozzarellą i przykrywamy górną częścią. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut (aż papryka zrobi się miękka).
Smacznego!







10 komentarzy:

  1. Piękne są te Twoje papryki! Jak dobrze, że pojawiają się dziś jakieś inne dania niż tylko te biało-czerwone :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne papryki!
    I te kolory.Nasycone jak ciepłe lato.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne!
    ach, wakacje czuć na każdym kroku. pyszna ta papryka, taka letnia! słoneczna.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię nadziewane papryki, wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Barrdzo lubię bardzo:) Trochę łatwiejsza wersja gołąbków, a do nich nie mam cierpliwości ani talentu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam faszerowane papryki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zarówno faszerowane papryki jak i oliwki trafiają idealnie w mój gust:)

    OdpowiedzUsuń
  8. looks so easy to prepare and delicious...lovely!

    OdpowiedzUsuń