Faszerowana papryka.
Kto dziś kibicuje? Macie jakieś ulubione przekąski które serwujecie w czasie meczy? Serdecznie polecam faszerowane oliwki z mięsem oraz gorąco zachęcam do glosowania na mój przepis Faszerowane oliwki.
Życzę udanego weekendu :)
Składniki:
- 4 papryki
- 200g mięsa mielonego
- 1 cukinia
- 1/4 dużego kalafiora
- 3/4 szklanki ryżu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól
- chilli
- orzechy laskowe tarte
- mozzarella
Papryki myjemy, odcinamy górną część i usuwamy nasiona. Na patelni rozgrzewamy masło, zarumieniamy czosnek i dodajemy mięso (solimy). Ryż wraz z bulionem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. W oddzielnym garnuszku gotujemy kalafiora tak aby byl lekko twardawy. Do mięsa dodajemy ryż, obraną i pokrojoną cukinię, kalafior i przyprawy w proporcjach jakie wam najbardziej odpowiadają (ja dałam sporo chilli). Nasze papryki układamy na blaszce na papierze do pieczenia, posypujemy mozzarellą i przykrywamy górną częścią. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut (aż papryka zrobi się miękka).
Smacznego!
Piękne są te Twoje papryki! Jak dobrze, że pojawiają się dziś jakieś inne dania niż tylko te biało-czerwone :)
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
Edith
Pyszne papryki!
OdpowiedzUsuńI te kolory.Nasycone jak ciepłe lato.
piękne!
OdpowiedzUsuńach, wakacje czuć na każdym kroku. pyszna ta papryka, taka letnia! słoneczna.
bardzo lubię nadziewane papryki, wyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad :-)
OdpowiedzUsuńBarrdzo lubię bardzo:) Trochę łatwiejsza wersja gołąbków, a do nich nie mam cierpliwości ani talentu:)
OdpowiedzUsuńJa tak samo :)
UsuńUwielbiam faszerowane papryki!
OdpowiedzUsuńZarówno faszerowane papryki jak i oliwki trafiają idealnie w mój gust:)
OdpowiedzUsuńlooks so easy to prepare and delicious...lovely!
OdpowiedzUsuń