Szybkie ciasteczka.
Składniki:
-1 opakowanie ciasta francuskiego
- około 6 truskawek
- wiórka kokosowe
- cukier
- woda
- jajko
Na cieście francuskim układamy w rządku kawałki truskawek (jak na zdjęciu). Posypujemy cukrem oraz wiórkami kokosowymi. Składamy ciasto i mocny ugniatamy aby sie dobrze skleiło. Wykałaczką robimy dziurki, dzięki temu nasze ciasteczka nam nie wyrosną. Górę ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Ciasto na papierze do pieczenia umieszczamy w rozgrzanym piekarniku (180stopni) i pieczemy około 30minut. Upieczone ciastka dekorujemy truskawkami i cukrem pudrem.
Smacznego!
Szybko i pysznie, ciasto francuskie zawsze ratuje mnie w kuchni :)
OdpowiedzUsuńMałe, słodkie przekąski;)
OdpowiedzUsuńTo musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie tak miło się zjada.
Szybkie, przepyszne i niezawodne, gdy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą :)
OdpowiedzUsuńSlodziutkie:)
OdpowiedzUsuńlubię!
OdpowiedzUsuńPiękne takie małe co nie co :) Dawniej ciągle kupowałam ciasto francuskie i robiłam ciasteczka z jabłkami, gruszkami, z czekoladą itd. Teraz minęło trochę czasu, a ja szaleje już tylko z ciastem kruchym i ciągle wygniatam i robię tarty. Ale dobrze,że mi przypomniałaś o francuskim! :)
OdpowiedzUsuńSezon na truskawki w pełni, więc przepis jest super na czasie. Z ciastem francuskim truskawki smakują bosko!
OdpowiedzUsuńZ serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
Uwielbiam ciasto francuskie, robiłam kilka dni temu trójkąciki z twarożkiem(Pilos z lidla, mój ulubiony), a w ogródku pierwsze czerwone truskawki, więc na pewno zrobię ciasteczka jak Twoje, bo wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńGenialnie proste no i truskawkowe. To lubię najbardziej w tych ciasteczkach :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń