wtorek, 13 marca 2012

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Składniki:
- 3 cukinie
- 250g mielonego mięsa
- 200g pieczarek
- 4 łyżki kukurydzy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki ryżu
- mozzarella
- sól
- cukier
- gałka muszkatołowa

W garnuszku gotujemy ryż z odrobiną soli (musimy go odcedzić gdy będzie jeszcze lekko twardawy). Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy czosnek i pokrojone w grube plasterki pieczarki. Gdy pieczarki się zarumienią, dodajemy mięso. Wszystko razem smażymy aż mięso przestanie być surowe. Cukinie dokładnie myjemy i przekrajamy na pół. Pestki wyrzucamy a resztę miąższu dodajemy na patelnie. Całość mieszamy z koncentratem oraz kukurydzą i dalej smażymy. Przyprawiamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy ryż i wszystko mieszamy. Cukinie układamy na blaszce i napełniamy farszem. Całość posypujemy mozzarellą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Pieczemy przez około 15 minut.
Smacznego.




2 komentarze:

  1. wygląda przepięknie !
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń