niedziela, 11 marca 2012

Calzone ze szpinakiem

Calzone ze szpinakiem



Ciasto:
- 1/3 szklanki wody
- 1,5 szklanki mąki
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru

- 3 duże garści świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 30 g serka camember
- 2 łyżki sera pleśniowego
- 3 łyżki gęstej smietany
- 12 pomidorków koktajlowych
- 4 plasterki żółtego sera
- masło
- sól
- pieprz

Drożdże oraz cukier należy rozpuścić w ciepłej wodzie. Następnie łączymy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy kulę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy czosnek i podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy dokładnie umyty i poszatkowany szpinak. Smażymy aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodajemy śmietanę, ser pleśniowy oraz camember i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy, gdy wszystko się rozpuści i sos zgęstnieje, odstawiamy na bok. Z naszego ciasta powinny uformować się 4 nie duże kulki. Rozwałkowujemy je jak na zdjęciu, nakładamy farsz a na niego połówki pomidorków ( powinno wyjść 6 połówek na jeden placek). Na to wszystko kładziemy plasterek żółtego sera i zamykamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy. Polecam z rukolą. 
Smacznego.       



Share:

5 komentarzy:

  1. Calzone, pycha! I to ze szpinakiem, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko, co zawiera szpinak, momentalni wedruje na liste "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie przygarnęłabym takie calzone;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedys jadłam takie podobne w pizzerni. Pyszne to było. Dzięki za przepis. Idzie na liste do wypróbowania w domowej kuchni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadzieje, że będzie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń