Pizza z bakłażanem i mascarpone
Składniki:
- 1/3 szklanki wody
- 1,5 szklanki mąki
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 mały bakłażan
- około 8 łyżek mascarpone
- 150g łososia
-żółty ser
Drożdże oraz cukier należy rozpuścić w ciepłej wodzie. Następnie łączymy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy kulę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
Bakłażan kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na parę minut i płuczemy. Blaszkę do pizzy wykładamy ciastem i smarujemy serkiem. Na mascarpone układamy po kolei łososia, plastry bakłażana i posypujemy żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 15minut (220℃).
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz