Krem z kalafiora zainspirowany Jadłonomią
Składniki:
- włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, por)
- 1 kalafior
- 3 żabki czosnku
- 3 duże ziemniaki
- 2-3 łyżki chrzanu tartego
- 1 małe mleczko kokosowe
- czarnuszka
- sól
- pieprz
Warzywa myjemy, obieramy i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Kalafiora dzielimy na różyczki, wraz z czosnkiem (w łupince) układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20-30 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, które kroimy w drobną kostkę.
Gdy bulion jest już gotowy, wyrzucamy warzywa i dodajemy kalafiora, czosnek oraz ziemniaki. Znowu przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu do momentu ugotowania się ziemniaków. Następnie dodajemy chrzan i miksujemy. Wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy i próbujemy.
Podajemy z czarnuszką!
Smacznego!
Mmm, wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń