czwartek, 25 lutego 2016

Domowa produkcja tofu.

Domowa produkcja tofu.


Składniki:
- 2 szklanki soi
- około 12 szklanek wody
- sok z cytryny (kilka kropli)

- sitko
- 2 kawałki gazy
- blender

Soje moczymy w wodzie przez całą noc ( nie dłużej niż 12 h bo będzie gorzka). Rano ziarna płuczemy, wsypujemy do wysokiego naczynia, wlewamy 2 szklanki wody i miksujemy na gładką masę. W garnku zagotowujemy 10 szklanek wody, gdy zacznie wrzeć, wrzucamy soję. Czekamy, aż znowu się zagotuje, kiedy piana zacznie się podnosić, garnek odstawiamy na 2  minuty. Następnie gotujemy jeszcze około 5 minut. Na sitku układamy gazę i przelewamy powstały płyn (mleko sojowe). Sojowe pure możemy wykorzystać np. do kotletów lub wysuszyć na mąkę. 

Mleko zagotowujemy i gotujemy około 5 minut, cały czas mieszając, wlewamy kilka kropel soku z cytryny czekając aż zacznie się ścinać (jeżeli ser będzie mało widoczny, można dodać więcej soku). Może to potrwać kilka minut. Gdy zobaczymy wyraźnie oddzielający się grudki, na sitku układamy nową gazę i przelewamy nasze tofu. Mocno odciskamy płyn, zawijamy i kładziemy na nim coś ciężkiego np. słoik.
Następnie przekładamy w pojemniczku do lodówki.

Gotowe!

3 komentarze:

  1. Planujemy niedługo również poeksperymentować i zrobić własne tofu :) Wiadomo, że to co samodzielnie zrobione cieszy bardziej niż to co z półek sklepowych :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń