Krem z pora.
Składniki:
- 3 duże pory
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 kg ziemniaków
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz
- szczypiorek
- odrobina mleka
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy
Z pora odrywamy zewnętrzne liście i kroimy w talarki, biała i jasno zieloną cześć. Cebulę i czosnek kroimy w dowolny sposób. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mieszamy, delikatnie solimy i dodajemy do bulionu z marchewki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy wraz z posiekanym drobno rozmarynem, Gotujemy do momentu ugotowania kartofli. Następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, szczypiorkiem i mlekiem.
Idealnie pasuje podpieczona tortilla.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuń