poniedziałek, 28 grudnia 2015

Ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe.


Składniki (blaszka 26 cm) :
- 4 duże marchewki 
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- sok z 1 pomarańczy
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- małe opakowanie drobno pokrojonych orzechów włoskich

- 2 serki śmietankowe "Twój smak"
- 1/4 kostki masła
- cukier puder (według uznania)
- 100 g mascarpone

Marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Sok z pomarańczy dodajemy do marchewki. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka i olej do momentu połączenia się składników, całość wlewamy do suchych składników. Mieszamy i dodajemy marchewkę oraz orzechy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę, następnie zostawiamy ciasto w środku do ostygnięcia.

W mikserze umieszczamy masło w temperaturze pokojowej oraz cukeir puder i miksujemy do uzyskania jasnej masy maślanej. Stopniowo dodajemy serek oraz mascarpone.

Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż i przekładamy masą serową, pozostawiając trochę do dekoracji. 


2 komentarze: