Sznycel wegetariański z sałatką ziemniaczaną.
Składniki:
- 4 plastry tofu ( 8 mm szerokosci)
- sos sojowy
- cytryna
- miód
- bułka tarta
- 1-2 jajka
- mąka
- 5 ziemniaków
- 1 ogórek krótki
- 1/2 kostki warzywnej
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Ziemniaki myjemy i gotujemy w wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy chwilę na oleju, następnie zalewamy 120 ml bulionu warzywnego i gotujemy 2-3 minuty, przekładamy do miski i mieszamy z musztardą, cukrem, solą i pieprzem. Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę, tak samo kroimy ogórka i całość dodajemy do cebuli. Zioła siekamy, mieszamy z sałatką i odstawiamy.
Plastry tofu marynujemy w sosie sojowym, miodzie i cytrynie przez minimum 1 h. Następnie obtaczamy je w mące, jajku oraz na końcu w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem klarowanego masła.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz