piątek, 9 października 2015

Kurczak po karaibsku.

Kurczak po karaibsku.

Składniki: 
- dwie duże piersi z kurczaka
- 1 czubata łyżeczka kminu rzymski mielony
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 puszka ananasów krojonych
- 1 duża cebula
-  250 ml mleczka kokosowego
- 2 pomidory
- szczypiorek
- 200-300 g ryżu
- sól
- pieprz

Mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pierś marynujemy w słodkiej papryce, kminie rzymskim, drobno pokrojonej cebuli, odrobinie zalewy z ananasów, soli i pieprzu, odstawiamy na 30 minut. W tym czasie należy sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Następnie rozgrzewamy głęboką patelnie z oliwą, wrzucamy mięso z marynatą i smażymy do momentu zrumienienia. Pierś z kurczaka zdejmujemy na talerz, a na patelnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mleczko kokosowe oraz odsączone z zalewy ananasy. Całość dusimy, a gdy sos lekko zgęstnieje, dodajemy mięso i smażymy jeszcze 5 minut, doprawiamy. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 

Danie podajemy ze świeżym szczypiorkiem.


1 komentarz: