niedziela, 25 października 2015

Gulasz z dyni i soczewicy.

Gulasz z dyni i soczewicy.

 Składniki:
- 500 g mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- woda proporcjonalnie do pomidorów
- 1/2 dyni hokkaido
- 6 łyżek czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kuminu
- sól
- pieprz
- natka pietruszki

Dynie wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 20 minut. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami ( kumin, papryka, pieprz, czosnek) i odstawiamy na minimum 1h do lodówki. Dynie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wołowinę smażymy partiami na oleju, następnie podsmażamy cebulę i dodajemy całe mięso. Całość zalewamy pomidorkami, wodą i miodem. Gotujemy pod przykryciem przez 2-3 h. Pod koniec dodajemy soczewicę, dynię oraz sól i gotujemy około 20 minut.
Podajemy z natką pietruszki i świeżym pieczywem


0 komentarze:

Prześlij komentarz