wtorek, 14 kwietnia 2015

Gołąbki z kaszy jaglanej i buraka.

Gołąbki z kaszy jaglanej i buraka.

 Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 mniejsze buraki
- kapusta włoska
- 1 cebula
- bulion
- sól
- pieprz
- oliwa

Kasze jaglaną płuczemy kilka razy, następnie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie obieramy buraki i tarkujemy na tarce. Następnie drobno kroimy cebulę i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez 2 minuty, dodajemy buraki i smażymy jeszcze chwilę. Całość łączymy z kaszą jaglaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy. Liście kapusty podgotowujemy we wrzącej wodzie, tak aby zmiękły. Skrawamy grube nerwy, faszerujemy, układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, układając gołąbki na liściach kapusty. Wszytko podlewamy bulionem do 1/3 wysokości, przykrywamy liśćmi i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez 40 minut.

Podajemy z sosem. 



2 komentarze: