Domowy falafel.
Składniki (16 sztuk):
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- kolendra
- kardamon (zmielony)
- 1 łyżeczka kuminu (ja niestety nie miałam)
- szczypta cynamonu
- szczypta słodkiej papryczki
- sól
- olej do smażenia
- odrobina sody
Dzień przed przystąpieniem do smażenia należy namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie (podwoi ona swoją objętość). Po tym czasie odcedzamy, płuczemy i wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy cebulę, czosnek oraz resztę przypraw i za pomocą blendera uzyskujemy gładką masę ( najlepiej robić to za pomocą maszynki do mielenia). Wlewamy łyżkę wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie formujemy kuleczki i wrzucamy na głęboki olej ( 1cm warstwa). Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu i podajemy.
Idealne na ciepło jak i na zimno jako przekąska, z hummusem lub dipem pomidorowym.
Smacznego!
świetny falafel!
OdpowiedzUsuńŚWIETNY PRZEPIS!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem wypróbuję!
Pozdrawiam ciepło