niedziela, 21 września 2014

Pulpeciki i buraki z fetą?

Pulpeciki i buraki z fetą?


Składniki(3/4 osoby):

Pulpeciki
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka francuskiej musztardy
- gałązka świeżej bazylii
- sól
- pieprz

Buraki:
- 4 małe buraki
- 1/2 cytryny
- ocet balsamiczny
- 60 g fety
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki

- mozzarella
- bułka

Buraki myjemy, wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na kuchenkę (gotujemy około 1h tak, aby były miękkie). Następnie odlewamy, czekamy aż ostygnął i obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, doprawiamy oliwa z oliwek, octem balsamicznym, wyciśniętą cytryną, fetą i posiekaną pietruszką (ewentualnie solimy).

Mięso, żółtko, musztardę oraz posiekaną bazylię dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki, rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy mięso. Smażymy przez około 12 minut tak, aby przyrumieniło się z każdej strony.




3 komentarze: