Moda na burgery - łosoś
Składniki na dwa burger:
- około 280 g filetu z łososia
- 5 łyżek ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- mąka
- odrobina cytryny
- odrobina cytryny
Sałatka colesław:
- 1/2 małej białej kapusty
- 1 marchewka
- 1/2 cebuli
- 1/4 szklanki majonez
- 3 łyżki mleka
- odrobina cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy skórę i drobno szatkujemy. Wkładamy wraz z ryżem do miski i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz sosem sojowym. Dodajemy jajko i wyrabiamy masę. Uformowane kotlety lekko obtaczamy w mące. Smażymy na natłuszczonej i rozgrzanej patelni z obu stron (krótko aby nie przesuszyć).
Kapustę wraz z marchewką trzemy na tarce o największych oczkach, cebule kroimy w kosteczkę. Składniki na sos dokładnie mieszamy, zalewamy nim warzywa i wstawiamy na minimum 1h do lodówki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz