Cytrynowe babeczki.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- sok z całej cytryny, możemy również dodać skórkę
- 1/2 szklanki kefiru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na początku ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, następnie powoli mieszając dodajemy jajka oraz sok z cytryny. Do calości przesypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kefir, powoli mieszamy do połączenia składników.
Papiloty wypełniamy do 3/4 wysokości i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180) na około 20 minut.
Czekamy aż ostygną i możemy jeść :)
bardzo lubię cytrynowe wypieki! :-)
OdpowiedzUsuńPiękne na pewno wypróbuje ten przepis
OdpowiedzUsuńPo ostatnich cytrynowych muffinkach, które upiekłam zakochałam się w tym cytrusowym smaku w wypiekach :) Twoje babeczki wyglądają ślicznie ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńSłodkości z dodatkiem cytryny są uzależniające. Twoje babeczki wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
mmm..kefir i cytryna! Pycha :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wyjątkowo smakowicie z tymi czekoladowymi czapeczkami :)
OdpowiedzUsuńBoskie!!
OdpowiedzUsuńSwietnie sie prezentują :)
OdpowiedzUsuńbajeczne *w*
OdpowiedzUsuń