poniedziałek, 14 stycznia 2013

Ciasto francuskie II

Ciasto francuskie II

Składniki:
- ciasto francuskie
- 100g wędzonego łososia
- 1 mały brokuł
- 2 jajka
- 4 łyżki mascarpone
- 3 łyżki śmietany
- starty ser żółty lub mozzarella
- sól
- pieprz


Ciasto wykładamy na formę do tarty, dziurawimy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika aż do przyrumienienia. W miseczce przygotowujemy sos, miksujemy ser mascarpone, jajka, śmietanę i przyprawy.  Brokuły dzielimy na małe różyczki i blanszujemy. Na ostudzonej tarcie układamy kawałki łososia i brokuła, wszystko równomiernie zalewamy sosem i obsypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (180 stopni). Możemy podawać na ciepło oraz na zimno.



2 komentarze: