czwartek, 1 listopada 2012

Pierożki z dynią.

Pierożki z dynią.
Dzisiaj chciałam wam zaprezentować dynie hokkaido która jest głównym składnikiem moich pierożków. Opis znalazłam tu.
Dynia hokkaido (z gatunku Cucurbita maxima) jest niewielką spłaszczoną dynią japońską z jasnopomarańczową skórką i ciemnopomarańczowym miąższem. Wyróżnia ją bardzo miękka skórka, która jest jadalna, jeśli warzywo pochodzi z ekologicznej uprawy. 

Hokkaido jest ceniona nie tylko ze względu na łatwość przygotowania, ale również ze względu na jej niewielkie rozmiary. Może być gotowana na parze, pieczona w całości lub w kawałkach, albo duszona. Hokkaido jest również wykorzystywana do zup dyniowych.
 Farsz:
- 1 szklanka puree z dyni
- 100 g ricotty
- 1 duży ugotowany ziemniak
- gałka muszkatołowa
- sól
- 1 żółtko
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- sól


Dynie dzielimy na ćwiartki, wcinamy nasiona i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 30 minut. Następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki i wkładamy do miseczki. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy ricottę, ziemniaka, przyprawy i próbujemy. Jeżeli ilość wszystkich składników nam odpowiada to dodajemy żółtko i mieszamy. 
W cieplej wodzie rozpuszczamy sól. Mąkę wysypujemy na stolnice i robimy wgłębienie. Wbijamy jajko, powoli mieszając dolewamy wodę. Dodajemy olej, ciasto ugniatamy jakieś 7 minut. W razie potrzeby możemy dodać większą ilość mąki lub wody.
Ciasto dokładnie rozwałkowujemy podsypując niewielką ilością mąki. Szklanką wycinamy kółka, farsz nakładamy na środku i sklejamy. Następnie nasze pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, gdy wypłyną na górę, czekamy jeszcze 2-3 minuty.
Podajemy z sosem maślanym.


9 komentarzy:

  1. Super pomysł!
    Zapraszam do siebie :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze nie miałam okazji próbować. Pysznie się zapowiadają :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem smakoszem pierogów! :D z dynia musza być na pewno pyszne :3

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite... jeszcze nie jadłam z dynią ale musze się skusić :) poważnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje pierożki zrobię na pewno!bardzo lubię i pierogi i dynię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Interesujące połączenie smakowe. Muszę kiedyś wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne pierożki, jesienne dyniowe smaki

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam takie pierogi rok temu, jak jeszcze nie miałam bloga ;) pyszne są! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam dynię, cudnie muszą te pierożki smakować :)

    OdpowiedzUsuń