środa, 19 września 2012

Roladki z kurczaka.

Roladki z kurczaka.
Co by tu zrobić... przemkną mi ostatnio przepis na roladki z piersi kurczaka, trochę je zmodyfikowałam bo nie wszystkie składniki spełniały moje oczekiwania. I tak oto powstały moje własne, podane z puree z groszku.


Składniki:
- 300g piersi z kurczaka
- plasterki boczku
- 2 cukinie
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- olej
-sól
- pieprz
- tymianek


Pierś z kurczaka kroimy w plasterki i delikatnie rozbijamy. Mięso posypujemy solą pieprzem i tymiankiem. W tym czasie cukinię kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy plasterki boczku, na to układamy cukinię i następnie kurczaka, całość zwijamy i spinamy wykałaczką. W rondelku rozgrzewamy olej i zarumieniamy roladki. Następnie podlewamy kieliszkiem wina, dusimy pod przykryciem 15 minut. 

U mnie roladki były serwowane z puree z groszku.


11 komentarzy:

  1. Ooo koniecznie muszę wypróbować. Piękne są, muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zakochana w roladkach od zawsze :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na nietypowego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychota, a do tego jak pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczak w oryginalnym wydaniu.
    Z puree groszkowym bardzo mu ,do twarzy'.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie podany kurczak! Z pewnością był bardzo smaczny.
    A puree wygląda jak by było z wasabi :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzy mi się taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń