wtorek, 11 września 2012

Pulpety z warzywami.

Pulpety z warzywami.
A dziś na stole dawno nie przygotowywane pulpeciki, nowością jest mozzarella która umieściłam w środku każdej mięsnej kuleczki, ostatnio często spotykam się z takim przygotowaniem tych małych pyszności, więc sama też postanowiłam spróbować.

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe)
- 1 jajko
- 3 łyżeczki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- mozzarella
- 2 spore marchewki
- 1/3 kalafiora
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- 3 łyżki wody
- olej
Mięso wkładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i ugniatając posypujemy bułką tartą. Z ugniecionego ciasta wyrabiamy małe kuleczki wkładając do środka pokrojoną w kosteczki mozzarelle. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pulpety i czekamy aż się zarumienia na złotawo z każdej strony. Dodajemy drobno posiekaną i wcześniej posoloną cebulę, chwilę smażmy i dodajemy wodę. Zmniejszamy ogień, wrzucamy pokrojona marchewkę i wszystko dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki kalafiora , po kilku minutach dodajemy rozmrożony groszek oraz pieczarki. Doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze parę minut aż wszystko będzie ugotowane(ale nie rozgotowane). Podajemy z ziemniakami lub ryżem.






5 komentarzy:

  1. O, z mozzarella w środku muszą być jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę robić w tym tygodniu pulpeciki, ale w sosie koperkowym. Przetestuję wersję z mozzarellą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię pulpety, zupełnie o nich zapomniałam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mozarellą muszą być pycha :)

    OdpowiedzUsuń