Cytrynowe risotto.
Dlaczego risotto? Moją inspiracją był przepis z bloga Feed Me Better oraz gazeta "Kuchnia". Z początku miałam mieszane uczucia co do połączenia ryżu i cytryny, szczególnie że nie jestem wielką fanką tego owocu. Jednak nie wiem kiedy ostatnio jadła coś tak dobrego oraz o takim nietypowym smaku. Naprawdę polecam.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 1 cebula
- 1 szklanka groszku
- 2 cytryny
- 1l bulionu
- 3 łyżki masła
- krewetki
- 1 ząbek czosnku
- 100g mascarpone
- 3 łyżki śmietany 36%
- pieprz
- sól
Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z 1 łyżką masła. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kolejną łyżkę masła oraz ryż, czekamy aż stanie się szklisty. Po tym czasie zalewamy 1 chochelką bulionu, cały czas mieszamy i czekamy aż się wchłonie. Powtarzamy czynność aż ryż będzie gotowy ( w połowie dolewania bulionu dodajemy groszek). Dodajemy skórkę z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło z przeciśniętym czosnkiem podsmażając krewetki. Sok z 1 cytryny mieszamy z mascarpone, śmietaną i pieprzem. Risotto zdejmujemy z kuchenki i dodajemy sos, krewetki oraz solimy.
Jedną cytrynę zostawiamy do dekoracji.
Jestem ogromną miłośniczką risotto, ale takiego jeszcze nie próbowałam :) Ale o ile dobrze pamiętam mój jeden z pierwszych wpisów na blogu był o ryżu z krewetkami :)
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle apetycznie, zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :) Cytrynowy smak na pewno dobrze pasuje do krewetek :)
OdpowiedzUsuńCudnie kremowe. :) Ciekawi mnie ta cytrynowa nuta.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! Mniam!
OdpowiedzUsuńrisotto to potrawa, której nigdy nie robiłam sama, chociaż uczyłam się na warsztatach; jakoś się boję. Twoje wygląda doskonale, apetycznie bardzo!
OdpowiedzUsuńNie ma co się bać, dla takiego smaku naprawdę warto :)
Usuńo tak zjadłabym z ogromną przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńNie jestem wielką fanką rissota, ale na Twoje mam ochotę, szczególnie krewetki są dla mnie kuszące
OdpowiedzUsuńzjadlabym takie danie ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńWygląda jak dzieło sztuki.
Risototo z dodatkiem cytryny jest bardzo smaczne, kiedyś robiłam jeszcze z dodatkiem szałwi. Wyszło nawet, nawet. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy risotto w połączeniu z cytryną, ale musi być bardzo orzeźwiające i pyszne ;)
OdpowiedzUsuń