sobota, 8 września 2012

Cytrynowe risotto.

Cytrynowe risotto.

Dlaczego risotto? Moją inspiracją był przepis z bloga Feed Me Better oraz gazeta "Kuchnia". Z początku miałam mieszane uczucia co do połączenia ryżu i cytryny, szczególnie że nie jestem wielką fanką tego owocu. Jednak nie wiem kiedy ostatnio jadła coś tak dobrego oraz o takim nietypowym smaku. Naprawdę polecam.


Składniki:
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 1 cebula
- 1 szklanka groszku
- 2 cytryny
- 1l bulionu
- 3 łyżki masła
- krewetki
- 1 ząbek czosnku
- 100g mascarpone
- 3 łyżki śmietany 36%
- pieprz
- sól
Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z 1 łyżką masła. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kolejną łyżkę masła oraz ryż, czekamy aż stanie się szklisty. Po tym czasie zalewamy 1 chochelką bulionu, cały czas mieszamy i czekamy aż się wchłonie. Powtarzamy czynność aż ryż będzie gotowy ( w połowie dolewania bulionu dodajemy groszek). Dodajemy skórkę z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło z przeciśniętym czosnkiem podsmażając krewetki. Sok z 1 cytryny mieszamy z mascarpone, śmietaną i pieprzem. Risotto zdejmujemy z kuchenki i dodajemy sos, krewetki oraz solimy. 
Jedną cytrynę zostawiamy do dekoracji.





14 komentarzy:

  1. Jestem ogromną miłośniczką risotto, ale takiego jeszcze nie próbowałam :) Ale o ile dobrze pamiętam mój jeden z pierwszych wpisów na blogu był o ryżu z krewetkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niezwykle apetycznie, zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco :) Cytrynowy smak na pewno dobrze pasuje do krewetek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie kremowe. :) Ciekawi mnie ta cytrynowa nuta.

    OdpowiedzUsuń
  5. risotto to potrawa, której nigdy nie robiłam sama, chociaż uczyłam się na warsztatach; jakoś się boję. Twoje wygląda doskonale, apetycznie bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co się bać, dla takiego smaku naprawdę warto :)

      Usuń
  6. o tak zjadłabym z ogromną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jestem wielką fanką rissota, ale na Twoje mam ochotę, szczególnie krewetki są dla mnie kuszące

    OdpowiedzUsuń
  8. zjadlabym takie danie ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne!
    Wygląda jak dzieło sztuki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Risototo z dodatkiem cytryny jest bardzo smaczne, kiedyś robiłam jeszcze z dodatkiem szałwi. Wyszło nawet, nawet. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam nigdy risotto w połączeniu z cytryną, ale musi być bardzo orzeźwiające i pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń