Kurczak na stole.
Dzisiaj na obiad podudzie z kurczaka za którym szaleńczo przepadam. Urozmaiciłam je brokułami w sosie pomidorowym, taka moja mała inwencja twórcza która muszę przyznać wyszła naprawdę smacznie :)
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 1 duży brokuł
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- cukier
- 1 łyżka masła
- sól
- oliwa
- majeranek
- pieprz
Podudzia dokładnie myjemy i osuszamy kuchennym ręcznikiem. Skrapiamy go oliwą, nacieramy pieprzem, solą oraz majerankiem następnie chowamy do lodówki na minimum 1h. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kawałki brokuła, solimy i chwile podsmażamy.Teraz dodajemy 2 szklanki wody oraz koncentrat, wszystko przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż brokuły zrobią się miękkie. Doprawiamy chilli, cukrem i solą. Podudzia wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 1h.
Gotowe!
Podajemy z ziemniakami.
pyszne! też bardzo lubię udka kurczaczka, a dodatki baardzo w temacie:)
OdpowiedzUsuńjuż czuje jak pachnie! obserwuje!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się bardzo to ostatnie zdjęcie, jak z magazynu
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
CZEŚĆ!:)
OdpowiedzUsuńChciałam Cię poinformować, że nominowałam Twój blog do The Versatile Blogger Award. Więcej szczegółów znajdziesz tu: http://commandaria.blogspot.com/2012/09/the-versatile-blogger-award.html
Pozdrawiam!:)
Wygląda również smacznie ;).
OdpowiedzUsuń