środa, 5 września 2012

Kurczak na stole.

Kurczak na stole.
Dzisiaj na obiad podudzie z kurczaka za którym szaleńczo przepadam. Urozmaiciłam je brokułami w sosie pomidorowym, taka moja mała inwencja twórcza która muszę przyznać wyszła naprawdę smacznie :)


Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 1 duży brokuł
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- cukier
- 1 łyżka masła
- sól
- oliwa
- majeranek
- pieprz

Podudzia dokładnie myjemy i osuszamy kuchennym ręcznikiem. Skrapiamy go oliwą, nacieramy pieprzem, solą oraz majerankiem następnie chowamy do lodówki na minimum 1h. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kawałki brokuła, solimy i chwile podsmażamy.Teraz dodajemy 2 szklanki wody oraz koncentrat, wszystko przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż brokuły zrobią się  miękkie. Doprawiamy chilli, cukrem i solą. Podudzia wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 1h.
Gotowe!
Podajemy z ziemniakami. 




5 komentarzy:

  1. pyszne! też bardzo lubię udka kurczaczka, a dodatki baardzo w temacie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. już czuje jak pachnie! obserwuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się bardzo to ostatnie zdjęcie, jak z magazynu

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  4. CZEŚĆ!:)
    Chciałam Cię poinformować, że nominowałam Twój blog do The Versatile Blogger Award. Więcej szczegółów znajdziesz tu: http://commandaria.blogspot.com/2012/09/the-versatile-blogger-award.html
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda również smacznie ;).

    OdpowiedzUsuń