czwartek, 30 sierpnia 2012

Sushi.

Sushi
Moje drugie podejście do sushi, nie mają idealnego kształtu, ale uczymy się na błędach :)

Składniki:
- filiżanka ryżu
- 1 ogórek
- 2 listki alg morskich
- 4 paluszki rybne surimi
- 3 łyżeczki sosu do ryżu
- mata bambusowa
- wasabi
- sos sojowy

Na początku dokładnie płuczemy ryż aż woda będzie przejrzysta, następnie odsączamy. Odsączony ryż zalewamy 1 filiżanką zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Po tym czasie odstawiamy jeszcze na 10 minut. Ryz studzimy i w tym czasie przygotowujemy resztę składników. Ogórki kroimy na pół, usuwamy miąższ i kroimy jeszcze na 3 części. Surimi dzielimy na dwie części. Ryż mieszamy z sosem. Algi dzielimy na pół, dłonie zanurzamy w zimnej wodzie i układamy ryż, zostawiając brzegi puste. Na środku robimy wgłębienie, smarujemy wasabi i układamy dodatki. Zwijamy, mocno naciskając na mate. Kroimy bardzo ostrym nożem. Podajemy z sosem sojowym i imbirem.





Share:

13 komentarzy:

  1. Sushi moja miłość :) Wyglądają bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na drugi raz, to wyszły Ci bardzo ładne :)

    W ostatnią niedzielę byłam na warsztatach sushi i dowiedziałam się kilku trików, których można używać, by uzyskać efekt jak w restauracji. Bardzo pomocna wiedza, szkoda tylko, że za takim jedzeniem jakoś nie do końca przepadam i sushi jem sporadycznie. A w domu jeszcze nigdy nie robiłam ;-)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie się prezentują, chętnie spróbowałabym takie domowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, nie muszą być idealne, ważne że smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają smakowicie :) Bardzo lubię sushi, ale domowy wyrób jeszcze przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje sushi też na razie nie ma idealnego kształtu, ale z każdym kolejnym rolowaniem jest lepiej. Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moze i nie 100% idealne, ale za to bardzo apetyczne. Az mi zaburczalo w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo dobrze Ci wyszły. ja jeszcze nigdy nie robiłam sushi, can you believe? a w ogóle strasznie mi się podoba motto Twojego profilu:)prawda absolutna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze się nie odważyłam zrobić podejścia do sushi! Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj jak ja dawno nie jadłam domowego sushi. Dzięki, że mi przypomniałaś :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio jadłam najlepsze sushi w moim życiu w knajpie w warszawie, niezapomniany smak! Może i ja się wobec tego skuszę...? i spróbuję zrobic własnymi łapkami:D

    OdpowiedzUsuń
  12. wszystko gotujesz, pulpety, risotto, nawet sushi..!kształt jest też ładny:)

    OdpowiedzUsuń