Łosoś w maślanej marynacie.
Jestem wielka fanką ryb, ale bardzo rzadko je jadam. Ryba na moim stole to wręcz święto, ale może to i dobrze, większa frajda niż z codziennego jedzenia. Można bardziej docenić potrawę i uznać ją za wyjątkową. Dzisiaj mogłam doświadczyć takiej frajdy, ponieważ na stole zagościł przepyszny łosoś. Jak wszystkim wiadomo do lekkiego dania wybiera się lekki trunek, dlatego do naszego łososia idealnie pasuje białe wino Pinot Blanc.
Prosimy o głosy Kliknij
Prosimy o głosy Kliknij
Składniki:
- 500g łososia
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1,5 szklanki ryżu
- 2 szklanki bulionu
- koperek (podziękowania dla Kamili)
- sól
- oregano
Łososia kroimy w plastry jak na zdjęciu. Masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, koperkiem, oregano i dokładnie mieszamy. Kawałki łososia smarujemy marynatą, skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy ryż aż zrobi się przeźroczysty. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 12minut. Rybę oprószamy solą i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy z obu stron aby uzyskać efekt jak na zdjęciu. Naszego łososia podajemy z bakłażanem w cieście, przepis już niedługo na blogu.
Proszę się częstować :)
Wspaniały!
OdpowiedzUsuńPiękne filety, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńO wow, królewskie danie!!! W takim razie ja muszę być królową ;)
OdpowiedzUsuńłosoś często gości na moim stole, więc wypróbuję Twój sposób na niego :)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie i mojej mamy. łosoś i jak jest czosnek... zapisuję;)
OdpowiedzUsuńBoski łosoś! Już czuję jego maślany smak... z niecierpliwością czekam na bakłażana:)
OdpowiedzUsuńJej, ostatnio wszyscy obsadzeni łososiem, a ja, w moim trybie ekonomicznym pozwalam sobie tylko na dorsze...
OdpowiedzUsuńZazdroszczę :)
Maślany łosoś smakuje królewsko!
OdpowiedzUsuń