Zupa cebulowa
Moja ulubiona zupa cebulowa z grzankami. Pycha!
Składniki:
- 1,5l bulionu
- 5 dużych cebul
- 50g serka topionego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- żółty ser
- sól
- pieprz
- 2 czerstwe bułki
W garnku przygotowujemy bulion z mięsa i warzyw. Cebulę obieramy, kroimy w paseczki i przesmażamy na złoto na rozgrzanym maśle. Dodajemy serek oraz mąke i dokładnie mieszamy, aby nie powstały żadne grudki. Wszystko zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem oraz solą i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu. Gdy nasza zupa jest gotowa, proponuje przelać ją przez sitko, aby otrzymać klarowne danie.
Grzanki: na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kosteczki bułkę i posypujemy gałką muszkatołową.
Zupę cebulową podajemy ze startym żółtym serem.
Smacznego.
cebulowa brzmi kusząco.
OdpowiedzUsuńwarto usunąć weryfikację słowną
Zrobione:)
UsuńOd dawna chodzi za mną zupa cebulowa. Muszę w końcu zrobić, wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń