sobota, 21 kwietnia 2012

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa


Moja ulubiona zupa cebulowa z grzankami. Pycha!
Składniki:
- 1,5l bulionu
- 5 dużych cebul
- 50g serka topionego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- żółty ser
- sól
- pieprz
- 2 czerstwe bułki
 W garnku przygotowujemy bulion z mięsa i warzyw. Cebulę obieramy, kroimy w paseczki i przesmażamy na złoto na rozgrzanym maśle. Dodajemy serek oraz mąke i dokładnie mieszamy, aby nie powstały żadne grudki. Wszystko zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem oraz solą i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu. Gdy nasza zupa jest gotowa, proponuje przelać ją przez sitko, aby otrzymać klarowne danie.

 Grzanki: na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kosteczki bułkę i posypujemy gałką muszkatołową.

 Zupę cebulową podajemy ze startym żółtym serem.

Smacznego.


3 komentarze:

  1. cebulowa brzmi kusząco.
    warto usunąć weryfikację słowną

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna chodzi za mną zupa cebulowa. Muszę w końcu zrobić, wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń