Pierś kurczaka w krakersach
Dzisiaj przedstawię przepis na pyszną, ale i bardzo prosta przekąskę której twórczynią jest Nigella Lawson. Naprawdę warto zrobić. U mnie w domu te danie to częsty gość:)
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 3/4 szklanki maślanki
- 150g krakersów
- chilli
- sól
- olej
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małe paseczki. Wkładamy do miseczki i zalewamy kefirem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2h. Są różne sposoby panierowania piersi, osobiście zawsze rozdrabniam krakersy w siateczce i do niej wrzucam naszego kurczaka dokładnie mieszając. Blaszkę smarujemy olejem i w niewielkich odstępach układamy kawałki mięsa. Posypujemy chilli i solą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ( około 200 stopni) przez około 15 minut.
Idealnie komponuje się z sosem czosnkowym/pomidorowym lub jako danie obiadowe z ryżem/ziemniakami!
Smacznego!
Znam i potwierdzam że pyszne.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam, ale chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńKurczę, byłam przekonana że to się smaży i przez to jest dość ciężkie i kaloryczne...a tu proszę, pieczone? No to biorę :)
OdpowiedzUsuńKolejna zaleta!:)
UsuńŚwietny przepis, polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńobserwuję i zapraszam do mnie :)
Fantastyczne i proste, koniecznie wypróbuję tę panierkę z krakersów. ;)
OdpowiedzUsuńDo tego pieczone ziemniaczki i sosik- pycha!
OdpowiedzUsuńFajnie wyglada to jedzonko i do tego pieczone, chętnie wypróbuję jako przekąskę z sosem.
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie. I jakie musza byc chrupiace... mniam :)
OdpowiedzUsuńjak oglądam Twojego bloga zaczynam być głodna ;)
OdpowiedzUsuń