Pulpety ze szpinakiem w sosie pieczarkowym
Składniki na pulpety:
- 500g mielonego mięsa
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku ( ja dałam dość duży)
- 3 łyżeczki bułki tartej
- oregano
- świeży szpinak (kilka listków)
-sól
-pieprz
- słodka papryczka
Sos pieczarkowy
- 8 pieczarek
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki masła
- 1 cebula
- sok z mięsa
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Mięso wkładamy do miseczki. Dodajemy drobno pokrojony szpinak, przyprawy, czosnek i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko i ugniatając posypujemy bułką tartą. Z ugniecionego ciasta wyrabiamy małe kuleczki. Do rozgrzanego garnka wrzucamy nasze pulpeciki i po 2 minutach dolewamy odrobinę wody. Ustawiamy na małym ogniu pod przykryciem i dusimy. Kiedy pulpety będą już gotowe zostanie po nich wywar który dodamy do sosu.
W rondelku rozpuszczamy masło oraz dodajemy cebulę. Czekamy aż się zeszkli i następnie wrzucamy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy do momentu wypuszczenia soków. Do tego wszystkiego dolewamy mleko wraz z sosem z mięsa. Powoli mieszając posypujemy mąką i czekamy parę minut aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego:)
Sos pieczarkowy jest jednym z ulubionych mojego Mezczyzny, wiec te pulpety na pewno by mu zasmakowaly.
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuń