Schab marynowany w miodzie i musztardzie
Składniki:
-1 kg schabu bez kości
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżki musztardy miodowej
- sól
- pieprz
- oregano
- pół szklanki czerwonego wina
Wszystkie składniki na marynatę oprócz wina mieszamy w miseczce. Mięso myjemy, osuszamy a następnie smarujemy marynatą. Tak przyrządzone mięso odstawiamy na całą noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, schab wkładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy winem. Pieczemy około 1h(gotowe jest, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok). Idealny na zimno jak i na ciepło.
Smacznego!
Taki schab musi być wyśmienity - świetny pomysł na marynatę, na pewno wypróbuję!!!
OdpowiedzUsuń