niedziela, 19 lutego 2012

Ryż z krewetkami

Ryż z krewetkami


Składniki
- 250g krewetek tygrysich (mrożonych lub świeżych)
- 1 szklanka ryżu
- 1 papryka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- garść orzeszków ziemnych
- 2 jajka
- wok oil
-1 łyżeczka imbiru
-sól
-pieprz
-szczypta chilli


Na patelni rozgrzewamy wok oil, dodajemy cebule, czosnek oraz orzeszki. Wszystko smażymy przez 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojona w kosteczkę paprykę i czekamy aż papryka zrobi się miękka. W tym czasie w rondelku podsmażamy ryż tak aby się zarumienił a następnie wlewamy 1 1/3 szklanki wody. Czekamy aż woda zacznie się gotować, po czym gotujemy nasz ryż na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Na patelnie dodajemy jajka, czekamy chwile aby biało sie ścięło, następnie wszystko mieszamy i smażymy przez 3 minuty. Wrzucamy krewetki, imbir, sól, pieprz, sos sojowy, chilli, oraz łyżkę naszego oleju i smażymy aż krewetki sie zarumienią. Na koniec dodajemy ryż i wszytko dokładnie mieszamy.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz